tisdag 19 februari 2013

Börjar bli fart i redena!

Hej!
 
Nu är det full fart på hönorna och de värper för fullt! Jättekul för det finns ju inget godare än färska ägg!! Och det bästa av allt, man vet vad hönorna ätit och att det är glada hönor :) Flera har faktiskt frågat hur våra hönor har det och är intresserade av vad de äter och hur de lever, så jag tänkte ägna detta blogginlägg åt att förklara våra hönors liv.
 
Först och främst så satsar vi inte på kvantitet utan har hellre färre hönor och vet att de mår bra och får den skötsel de behöver. De bor i ett nybyggt hönshus där det finns 6 reden och sittpinnar som de kan sitta o vila på. På golvet finns spån och halm. Mat och färskt vatten får de morgon och kväll. De äter värpfoder, havre, vete, korn och har alltid tillgång till snäckskal. Sedan får de även matrester från hushållet såsom potatisskal, äppleskruttar, grönsaksrester m.m. Havregrynsgröt är absolut deras favorit rätt ;) När det finns gräs ute får de även de, men flera gånger i veckan får de gå fritt ute i trädgården och picka och då slinker både gräs och en och annan mask med :) När de inte går lösa i trädgården får de gå ut i stora rasthagar. Vi har dem ute så mycke det går, men tyvärr är det för kallt vissa dagar på vinterhalvåret och då får de hålla sig inne. Ofta kommer barnen bärandes på nån höna och kelar med dem vilket olika hönor har olika åsikter om :)
 
 Här ser ni redena och en bit av kycklinglådan förra året när hönshuset var precis nybyggt:
 
Och här är kycklingarnas hönsgård.
 
I år kommer vi att utöka vårt hönshus och även gårdarna för att få plats med fler och även lättare kunna hålla i sär raserna så de blir rasrena och så tupparna inte slåss. Just nu har några hönor och tuppar fått en tillfällig boplats i stallet i väntan på att det nya hönshuset ska bli klart.
 
Ankorna ska även få ett eget hus och en ny lite större damm.
 
Tänk att de här små liven kan ge så mycke glädje! Och sockerkaka gjord på färska ägg är ju ett måste till 11-kaffet! Nä, nu kallar köket på mig igen, dags att göra tunnbröd, både hårt och mjukt. Får väl se hur lätt det blir med min brutna arm, men skam den som ger sig. Måste ju börja ladda upp nu inför kommande marknader.
 
Ha en fortsatt bra dag!
 
Kram
Susanne m familj


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar